madamechauchat

madamechauchat

Életközépi viharok

2020. március 05. - Tóbel Zazi

Életközépi válság, Midlife Crisis, MLC, életközepi para - mind ugyanazt jelentik. Kifordulunk önmagunkból, totális depresszióba esünk, eszünk vagy koplalunk, ide nézünk, oda nézünk. Szóval gáz az egész, de miért is?

Nagyon érdekes a jelenség, mert egyrészt annnnyira evidens, hogy az emberélet útjának felén elgondolkodunk, hova jutottunk, és törvényszerűen oda lyukadunk ki, hogy miért CSAK oda? (kivétel persze akad, de az átlag elégedetlen). Mindenki nagy tervekkel, tehetséggel, önbizalommal indul és hát valljuk be, egy-két gyereken és valami értelmetlen, monoton munkán kívül nem sok mindent tudunk felmutatni. Mi haszna belőlünk a világnak? És mi a jó nekünk a világból, és a saját életünkből? Ezekről a kérdésekről szól a MLC.

Az X generációsok, akik igen sokan vannak (emlékezzünk csak az osztálylétszámunkra, 36!) most élhetik át ezt az érdekes, de csöppet sem kellemes jelenséget. Hogy honnan tudhatjuk, beleestünk-e már? Itt van néhány jellemző tünet főleg a nőkre fókuszálva, amelyek alapján eldönthetjük, hogy már a középkorú válságot éljük át, vagy csak szimplán rossz napunk van.

Geena Davis and Susan Sarandon in Thelma & Louise (1991)

A tünetek

  1. Jelentősebb súlyvesztés, de inkább persze (perszeperszepersze és naná) súlygyarapodás - ami azért lehet pajzsmirigy tünet is, figyeljünk!
  2.  Apátia - hát nem tök mindegy minden? én öregszem, te öregszel, ő öregszik stb., a klíma melegszik, a vírus arat, áááhh.
  3. Erős féltékenység mások sikereire - logikus, hiszen úgy érezzük, az életünk fele már eltelt és alig értünk el valamit, tehát figyelni kezdünk másokat, és irigyeljük őket.
  4. Szokatlan fizikai fájdalmak - főleg fej- és gyomorbántalmak kínozhatják az embert.
  5. Kérdések, kérdések, kérdések - most miért van ez az egész?
  6. Hirtelen, nagy döntések meghozatala - válás, utazás, kilépés a munkából. Ezeket később megbánhatjuk, de a felfokozott hormonális összevisszaságban képtelenek vagyunk racionális döntéseket hozni.
  7. Az őrület jelei - elveszettség, zizi állapot. Ezek mind a csökkenő ösztrogén számlájára írhatóak.  
  8. Rossz alvás - ha el is alszol, fel-felriadsz, izzadsz, stresszelsz még éjszaka is. 
  9. Pesszimista jövőkép - ekkor látod a legreálisabban az egészet, mert tényleg mi a fene jó várható a jövőben? Öregszel, hízol, ráncosodsz. Kinek lesz rád szüksége? A gyerekek kirepülnek. És hol a boldogság mostanában? A férj is MLC-ben hánykolódik.
  10. Unalom - semmi sem dob fel, semmi sem lelkesít, mert elvesztetted a pici örömlényedet (volt valaha?).
  11. Veszteségérzet - elszállt a fiatalság, a lendület, végül is a drive elillanását is siratod.
  12. Túl sok, vagy túl kevés törődés a külsővel - van, aki állandóan a tükörben vizsgálgatja, számolgatja a ráncait, eltűnt kontúrjait. Más meg "most már minden mindegy" alapon átmegy teljesen slamposba. 
  13. Öregnek tartod magad - persze nem vagy már fiatal, de ne gondolj magadra nyugdíjasként, van még jó 30-40 éved és tudományos tény, a Waterlooi egyetem vizsgálatai igazolták, hogy, aki idősként tekint magára, az rosszabb fizikai és szellemi állapotba kerül, mint az, aki lélekben megmarad örök fiatalnak.
  14. Aszexualitás - egy ideje már a szex is csak púp volt a hátadon, de mostanra a púp is eltűnt. Miért? Szintén az ösztrogén szint csökkenése az ok, és hát valljuk be, a hüvelyszárazság miatt is. Na meg a 12-es pont - nem vagy jóban magaddal.
  15. Azt gondolod, a legjobb éveid már mögötted vannak. Pedig hát mi minden vár még rád! (de tényleg, mi? pesszimista vagyok, 9-es pont)

Krízis a popkultúrában is

Nos, ha ezek mind jellemzőek rád, tuti, hogy benne vagy a válságban, jó hír, hogy nem tart örökké és egy kedves társsal ez sem tragikus. Rossz esetben magadra maradsz, talán csak lelkileg, talán a lakásban is. Mi segíthet? Foglalkozz többet magaddal, kozmetika-torna-bőrfiatalítás, ezek nagyon hatásosak lehetnek, hogy visszanyerd önbizalmad, megfeledkezz a szülinapi gyertyák számáról, Vagy akár a vírusról, az eljövendő háborúkról, a klímáról, az elhülyült következő generációkról - beleértve a gyerekeidet is! 

Néha a művészetben is fel-felbukkan az életközépi válság. Jó példa lehet a Cheryl Strayed-féle Vadon hősnője, aki ugyan fiatal még, de mégis a MLC-hez hasonló fordulóponthoz érkezik és megtisztulva kerül ki az aszkéta kalandból. Talán egy El Camino rajtunk is segíthetne, csak épp ki hagyhatja el a családját hosszú hónapokra? Tragikusan gyönyörű példa a Thelma és Louise, az egyik legjobb film a témában, sajnos a lezárása nem lebeghet jó példaként előttünk, egy Brad Pitt-féle kaland viszont semlegesíthetné az összes fenti pontot.

Brad Pitt and Geena Davis in Thelma & Louise (1991)

Valószínűleg a Groundhog Day unott Bill Murraye is a MLC közepén fetreng, de az idő kizökkenése rákényszeríti, hogy elhagyja apátiáját, cinizmusát és megtisztulva vág neki a szivárványos útnak Andie MacDowell oldalán.

Próbáljuk szeretni magunkat a MLC közepén is, ne felejtsük el, ez is csak egy állapot, mint a tinédzserkor vagy a fiatal felnőtt lét (volt:(. És az állapotok között nem is az utolsó, még jön a vidám késő középkor (50-70) és a derűs, nyomorgó nyugdíjas évek (70- ).

 Forrás: https://www.womansday.com/health-fitness/wellness/g2966/signs-of-midlife-crisis-in-a-woman/

Képek: imdb

     

A bejegyzés trackback címe:

https://madamechauchat.blog.hu/api/trackback/id/tr5515504796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása