madamechauchat

madamechauchat

Ízlés dolga?

2020. február 04. - Tóbel Zazi

  Húsz éves az Ízlés dolga! Ugye ti sem hiszitek el? De hát nem is olyan lehetetlen, hiszen, akik 1990-ben születtek már a harmincat tapossák, felnőttek! Lassan nyugdíjba vonulhatok a '80 előtti születési dátumommal.

  De vissza a filmhez! Ismeritek, ugye? Ez az a zseniális francia darab, amiben a műveletlen bunkó vállalkozónak drukkolunk, hogy ne égesse már tovább magát a művész elit előtt. Bizony ez az, ahol egy bodyguard fáradhatatlanul tanul fuvolázni szerelme miatt és ahol a sznob művésztársadalom teljesen leszerepel - emberségből.  

  Csak a legnagyobbaktól érdemes idézni, jöjjön hát Enyedi Ildikó véleménye a filmről:

"Frenetikus vígjáték, bölcs és szabad első film, a film rendezőjével az egyik, társírójával (Jean Pierre Bacri) a másik főszerepben. Olyan mértékig torkig vagyok mindenféle ideológiával, minden olyan okoskodással, ami meg akarja mondani, mi az egyetlen üdvözítő módja az életnek, a társadalmi együttélésnek vagy akár a filmkészítésnek, annyira károsnak, szűknek és ostobának tartok bármi váteszi magabiztosságú attitűdöt, hogy ez a könnyed, mainstream film a szívemből beszél. Észrevétlenül és mindenfajta kioktatás nélkül, a nevetés erejével türelemre és nyitottságra int – a türelemre és nyitottságra buzdítás szektás gőgje nélkül. Ritka, nehezen észrevehető kincs."

  Mindenkinek meg kell nézni, mert Agnés Jaoui, a film egyik főszereplője és rendező-forgatókönyvírója, és Jean-Pierre Bacri, aki szintén jegyzi a forgatőkönyvet, plusz ő a bunkó gyáros is, olyat tesz le az asztalra, hogy csak csattan! Nevetsz és sírsz közben, és úgy jössz ki a moziból (bár ma már inkább a szobádból, miután megnézted a youtube-on), hogy "halál a büdös artisztikus sznobokra!"

Képtalálatok a következőre: le gout des autres"

  Jaoui és Bacri ekkor már több éve dolgozik együtt színházban, és a magánéletben is. Kedvenceik a társadalmi problémák, a családi viszályok, titkok, na meg Moliére

  Hány filmet jegyeznek együt '87-től 2012-ig tartó kapcsolatukban: az Ízlés dolga, tehát 2000 előtt leforgatták a Megint a régi nótát, a Családi ünnepet, (úgyhogy nem első film az Ízlés, ahogy Enyedi írja) 2000 után jött a Mint egy angyal, Beszélj az esőről, Au bout du conte (avagy Under the Rainbow), Pezsgő és macaron.Gyümölcsöző volt tehát együttműködésük, ami sajnos 2012-ben privátilag megszakadt - talán mert Jaoui örökbefogadott két kisgyereket Braziliából. De azt ígérték, a magánéletük nem befolyásolja a munkájukat, és így is történt, azóta már szerepeltek együtt a tévében, színpadon és leforgatták a 2018-as Pezsgő és macaront is

.  Az Ízlés dolga nemzetközi sikerét ugyan nem sikerült túlszárnyalniuk, még elérniük sem, de minden munkájuk szellemes, szeretetre méltó és nagyon francia.

Itt megnézhetitek franciául az Ízlés dolgáthttps://www.youtube.com/watch?v=gNdxj5JglSM

Képek: premiere.fr; parismatch.com

A bejegyzés trackback címe:

https://madamechauchat.blog.hu/api/trackback/id/tr815454740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása