madamechauchat

madamechauchat

Dívák, az új barátaink

2021. december 08. - Tóbel Zazi

Nem ma láttam ezt a filmet, nem is tegnap, és még mindig "egy hatás alatt álló nő" vagyok. Ha idén még nem néztetek meg egy dokumentumfilmet sem, akkor ez legyen Az - mindjárt vége az évnek. Ha viszont megnézitek, akkor tuti, hogy elkezdtek vadászni ehhez hasonlóan jó dokufilmekre. De nem biztos, hogy találtok.

A Dívák három 20 éves lány története, akikbe véletlenül botlott a 26 éves rendező, Kőrösi Máté. Az a vicc, hogy ez a jóval idősebb fiú sokkal céltalanabbnak tűnik, mint ez a három "kislány", akik határozottan haladnak a lényeg felé. Az ő esetükben ez az érettségi. A fiúról pedig azért tudunk meg sokat, noha ő "csak" a rendező, mert beszáll a játékba. Van, hogy animáció formájában, van, hogy valóban megjelenik, de nincs ebben semmi öncélú. Így jó. A lányok nem tipikus mai 20 évesek, különlegesek, mert egyrészt elhagyatottak, másrészt - és ez az előzőből következik - dolgozniuk kell.

Még csak az érettségire készülnek, mert több iskola sem tudott mit kezdeni a személyiségükkel, így találtak időn túl a Belvárosi Tanodára, és lettek itt egymás támaszai. Pedig nagyon különböznek. Emese látszólag rendezett családból jön, de nagyon erős hajlama van a depresszióra és az önanalízisre, kételkedik magában - kábé mindig. Tina nem kapott se szeretetet, se bizalmat otthon. Ha néha elkísérjük a rokonaihoz, azok biztosítják arról, hogy nem alhat náluk és hülyeség, amit az életével kezdeni szeretne, mert úgysem képes megvalósítani a céljait. Szani a leghányattatottabb sorsú, és mégis a legviccesebb, a túlélők humora folyik belőle állandóan. Ő az, aki nappal tanul, éjjel pedig dolgozik, így az iskolát csak nagy ásítozós bazmegelések közepette tudja a hátán vinni. Ja tényleg, aki nem bírja a káromkodást, annak nehéz lesz végigülni, bár nem zavaró, hozzájuk tartozik, és Szani a világbajnok benne. Próbál változtatni, de ez csak úgy sikerül, hogy "nem fogok többet káromkodni bazmeg, jaj megint, a picsába." :) Nehéz megmondani, hogy mitől ilyen magával ragadó a film, mert persze őszinte, szeretetteli, dinamikus, nagyon pesti és az általánosságok mellett nagyon unikális.

Hogy vajon csak ezektől? Vagy attól, hogy a nagy emberi küzdelmeket mutatja be, egy kisebb fajta Odüsszeia, és még a halállal is meg kell alkudni? Tehát végső soron egy mitikus, de 21. századi történet. Ha megnézzük, ha fogékonyak vagyunk és ha tetszett, egyből rákeresünk a lányokra és tudni akarjuk, mi van most velük. Szani Marbellán van, valószínűleg a vendéglátóiparban boldog, Emese szerelmes, a hosszú lábú, gördeszkás Tináról viszont nem tudni semmit. 

A kommentelők azt kívánják, 10 év múlva forgasson róluk új filmet Máté. Én pedig azt, hogy már ma, és minden évben. Olyan érdekesek, szerethetőek a karakterek, Szani, Tina és Emese, ők az új legjobb barátaink!

Képek: hvg.hu, youtube/hbogo

A bejegyzés trackback címe:

https://madamechauchat.blog.hu/api/trackback/id/tr1316776904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása